perhoskala  
  Pantodon buchholzi  
     
löytäjä & vuosi: W. Schroot, 1905
muut nimet: --

 
Aikuispituus 10-15 cm
Minimiakvaario 150 L
Maanosa & kotiseutu Afrikka: Länsi-Afrikka, Nigeria, Camerun, Zaire
   
Vesiolot pH 6,5-7,0
23 - 30 °C
Humusuutteen ja/tai turpeen lisäys suositeltavaa.
Pehmeä-keskikova vesi. Viikoittainen vedenvaihto suositeltavaa.
   
Käyttäytyminen Yleensä rauhallinen muita kohtaan, mutta tahtoo olla pinnan yksinvaltias. Heikosti ruokittuna saattaa syödä pienimpiä akvaarion asukkaita. Parhaiten yksin pidettynä, mutta hyvä pintakasvillisuus ja tila muodostaa reviirejä, mahdollistaa useammankin yksilön pidon. Saattaa hypätä avoimesta akvaariosta ulos.
   
Akvaarion sisustus Viihtyy matalassakin akvaariossa, kunhan pinnassa on uintitilaa. Pintakasvillisuus tai pintaan asti ulottuvat kasvit ovat erittäin tärkeitä perhosen viihtyvyyden kannalta.
   
Ruokavalio Lihansyöjä: suuret lihapitoiset hiutaleet ja kelluvat rakeet. Pakastekuivatut ja pakastetut ravintoeläimet.
   
Lisääntyminen pH n. 6,5, 25-28°C. Turveuutteen lisäys ja/tai turvesuodatus. Vaihteleva ruokavalio kuivatuilla/pakastetuilla/elävillä ravintoeläimillä. Laskevat yhdessä parittelussa 3-7 munaa, jotka nousevat pintaan. Kutu kestää monta päivää ja yhteensä munia tulee n. 80-220. Munat on helppo lusikoida pinnasta erilliseen akvaarioon, jossa poikaset kuoriutuvat 25°C n. 36 h kuluttua. Poikasten kasvatusta pidetään melko vaikeana. Kutu on aluksi kirkasta, mutta tummuu ruskeaksi-mustaksi n. 8-10 h kuluessa.
   
Muuta erityistä Koiraan peräevän reuna kaareutuu, kun se naaraalla on suora.
 
Kirjallisuuslähteinä sivuston teossa käytetyt kirjat